Het kookboek De lekkerste recepten van de dag van Felix Wilbrink

Ga hier naar bol.

De een noemt hem culinair verslaggever en de ander culinair journalist. Hoe je hem ook noemt Felix Wilbrink is een begrip in culinair Nederland. Twaalf jaar lang stond er elke dag een recept met een verhaaltje in het dagblad De Telegraaf. Meer dan 3000 recepten staan op zijn naam en uit die 3000 zijn er 250 gekozen en gebundeld in De lekkerste recepten van de dag. Het zijn de 250 favoriete gerechten van Wilbrink. Het is een raadsel hoe het gelukt is om die keuze te maken want al zijn recepten zijn de moeite waard. Het is niet voor niets dat er mensen zijn die ze verzamelen. Zelfs op internet staan er hele pagina’s met zijn recepten.

Lekker eten
Dat komt omdat zijn recepten het gevoel oproepen “Jaaaaa! dat gaan we eten”. Ze zijn vrijwel allemaal even makkelijk te maken, ze zijn origineel en echt heel lekker. Bovendien begint ieder recept altijd met een leuk stukje tekst waar je soms om moet lachen en nog vaker iets van leert. De lekkerste recepten van de dag begint, zoals gebruikelijk, met een voorwoord en alleen dat al smaakt naar meer. Begin maar aan die memoires!
De recepten bevatten vlees en vis maar er zijn ook veel vegetarische. Alleen worden die niet zo aangeduid want het gaat om lekker eten en daar plakken we geen etiketje op.

Improviseren
Het eerste recept is van 2 oktober 2014. Ze staan in chronologische volgorde en als je een recept terug wil vinden is er het register met een logische indeling op soort gerecht. En ja, daar vind je ook alle vegetarische recepten bij elkaar. Als je een beetje goed gevulde voorraadkast en vriezer hebt dan zul je regelmatig recepten tegenkomen die je direct kunt maken zonder nog boodschappen te hoeven doen. De rest is een kwestie van plannen of improviseren. Dat laatste doet Wilbrink zelf ook regelmatig.

No-nonsens
Eerst goed lezen is altijd een must bij een recept. Niet ieder recept is voor 4 personen. Soms zijn het er 2 en soms is het recept voor een grote groep vrienden.
Wat het allemaal nog leuker maakt zijn de tekeningen van Marius Steenbergen zoals we die kennen van de recepten die in de krant stonden. Je ziet ze op de cover en boven ieder recept. Omdat de recepten op chronologische volgorde staan volgen we automatisch de seizoenen. Felix Wilbrink is echt een no-nonsens kok. Geen gedoe met moeilijk verkrijgbare ingrediënten of modieuze fratsen.
Een kookboek om heel blij van te worden. Dat is De lekkerste recepten van de dag. En nu maar hopen dat dit deel 1 is van een serie want tenslotte zijn er nog 2750 recepten over.

De lekkerste recepten van de dag | Felix Wilbrink
Edicola Culinair | €27,95
ISBN 9789493358669