Wokgerechten die in (minder dan) 30 minuten op tafel staan
Intro
Natuurlijk weet je wie Ching-He Huang is. Vast en zeker. Uiteraard van haar eerdere succesvolle kookboeken, kookprogramma’s op televisie of van haar culinaire reis door China samen met Ken Hom. Maar wellicht ook van haar website waar je online een aantal kookcursussen kunt volgen.
Haar nieuwste kookboek heet Wok Express en dan is het direct duidelijk waar het over gaat. Ze leert ons in dit boek de fijne kneepjes van het wokken. Eerst lezen we over wat voor soort wok je moet hebben en hoe je de ingrediënten kunt snijden. En natuurlijk gaat niet alles tegelijk in de pan omdat het een sneller gaar is dan het ander.
Twee personen
Na alle informatie worden we langzaam maar zeker de keuken ingelokt. We starten met saustrucjes. Zeven sausjes die er allemaal even lekker uitzien. Dan nog wat tips en heerlijke toppings en niet te vergeten wat pickles en chilisauzen en dan gaan we echt van start met het hoofdstuk Groenten.
Het overgrote deel van de recepten in Wok Express is voor twee personen. Dat verheugde mij want wil je voor meer personen koken dan is het vermenigvuldigen van de ingrediënten geen probleem. Een recept voor vier of meer personen terugbrengen naar twee is soms wat minder handig.
Gezond en voedzaam
Een kleine inleiding of tip bij ieder recept bevat handige extra informatie en de smakelijke foto’s laten het eindresultaat zien. Zoals je kunt verwachten van de recepten van Ching-He Huang loopt het water je in de mond bij het doorbladeren van het boek.
Heet-zure Chinese kool bijvoorbeeld. Of aubergines in een spicy pindasaus. Een roerbak van tomaten, groene paprika, Chinese kool en bosui staat heel snel op tafel. Er wordt in het hoofdstuk met groenten regelmatig gebruik gemaakt van tofu en/of paddenstoelen. Zo maak je er altijd een gezonde en voedzame maaltijd van.
Smullen
We gaan door naar de vis en schaaldieren. Spicy honing-knoflookgarnalen met waterkastanjes of heet-zure makreelfilets op een bedje van spinazie en romainesla. Vervolgens smullen we van heerlijke wokgerechten met kip en ik zou zo snel niet kunnen zeggen welke ik het lekkerst vind. Dat geldt ook voor de varkens-, rund- en lamsvleesrecepten. Wat dacht je van aardappelreepjes met varkensgehakt en bosui of gember-varkensvlees met Chinese broccoli.
Het boek sluit af met een verklarende woordenlijst en een register. De gebruikte ingrediënten zijn vrijwel allemaal gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Heel af en toe zul je naar de toko moeten maar dat is nooit een straf.
Wok Express is echt een boek om vaak uit te koken.
Wok Express | Ching-He Huang
Becht / Harper Collins | €24,99
ISBN 9789023017462