The Twisted Chef
Negentien is hij, Sepp van Dijk AKA @a_twisted_chef. En alle vergelijkingen met de begintijd van Jamie Oliver zijn natuurlijk te maken, of je nu naked of twisted bent. Een leuk ogende jonge gast die het op de socials én in z’n boek heeft over een ‘volle bak smaak’ is natuurlijk voer voor iedereen die daarvan houdt. En fingers crossed dat hij jongeren aan het koken krijgt.
Zelf zeg Van Dijk op de achterkant van z’n boek: ‘Er is niks mooier dan koken! Iedereen kan het en dat is ook eigenlijk alles wat ik te vertellen heb.’ Nou, dat is niet waar. Hij vermaakt 1 miljoen volgers én heeft een heel boek vol geschreven, dus hij heeft zéker meer te vertellen. Waar we wel naar op zoek gaan is die ‘twist’, want waar die zit wordt niet direct duidelijk.
Pasta
Dat deze chef niet voor de ‘kort door de bocht’-methode gaat blijkt meteen uit het recept voor verse pasta. Hij legt zowel een handmatige als een machinale manier uit. En dan volgen natuurlijk al snel de recepten met pasta. Want dat blijft toch het makkelijkste, snelste en vaak lekkerste eten, vooral als je op een studentenbudget zit. Dat geldt zeker voor de Pasta alla puttanesca, het eerste recept dat hij van zijn vader leerde, maar misschien wordt Orecchiette met venkelworst wel jouw favoriet.
Rijst
Wat heel fijn is, is dat Van Dijk zich bewust is van de ‘moeilijkheden’ waar beginnende thuiskoks mee te maken kunnen hebben. Zo legt hij geduldig uit hoe je het beste verschillende soorten rijst kookt. Want als dat niet goed gaat, vallen de recepten daarna ook tegen. En dat wil je niet als je bijvoorbeeld Pad kra pao wilt maken voor je vrienden. Of de Easy butter chicken! Die spat zó van de pagina af. Toch liever een sateetje? De Saté Ajam met zelfgemaakte pindasaus is heerlijk bij de Nasi Goreng.
En meer
Intussen geeft Van Dijk ook nog even wat tips over welk bier bij zoete, zoute, zure of pittige recepten passen. Mooi meegenomen! Deze heeft hij in het hoofdstuk ‘En meer’ gestopt, samen met de zogenaamde ‘Sepp beukers’: ‘Niet al te moeilijk, vollebak smaak, echt genieten.’ Hier vind je Meatballs couscous en Moules frites voordat het hoofdstuk over gehaktballen begint. Yep, Sepp vindt dat gehaktballen niet mogen worden vergeten en zeker die van zijn moeder niet. Dus die krijg je erbij, naast nog vier varianten.
Easy eggs en nog veel meer
Eieren zijn zo veelzijdig dat hij er een heel aantal recepten voor bedacht die in een mum van tijd klaar zijn. Bijvoorbeeld de Egg drop soup, maar ook de Quick miso ramen.
Stoofgerechten hebben de naam veel tijd te nemen, maar je hoeft er niet naast te blijven staan. En er zijn ook simpele versies gemaakt van een paar wereldberoemde recepten. Zou hier dan de twist in zitten? Of zit dat in de Mix en match die hij maakt met vlees of vega gecombineerd met een paar groenten en een lekkere saus (sauzen staan trouwens achter in het boek)? Liever snacken? Voor alles is een tijd, dus ook hieraan is gedacht. Van Frikandelbroodje tot Berenhap, maar ook Lahmacun en een Döner kebab kom je tegen.
Brood en desserts
Durf je het aan? Van Dijk houdt het simpel: allerlei soorten broodjes met één basisrecept. Daarmee maak je Naan, Wraps en Dönerbroodjes.
Om het af te maken krijg je nog een paar recepten voor desserts: Sorbetijs, Sgroppino, of toch de Appelcrumble met rum-rozijnencustard? Je hebt voor het ijs wel een blender nodig, maar die kun je voor nog veel meer gebruiken.
Super simple, Very tasty van Sepp van Dijk is een verrassend (twisted?) kookboek geworden, waar zichtbaar hard aan gewerkt is. Deze jongen wil echt laten zien ‘dat eten veel meer is dan eten’. Het motto van Van Dijk én van het boek: maak het gezellig, zit met z’n allen aan tafel, maak het lekker, geniet.
Super Simple, Very Tasty | Sepp van Dijk
Carrera Culinair | € 29,99
ISBN print: 9789048875504
ISBN e-book: 9789048875511
Fotografie: David Loftus

