Een recept uit het fijne kookboek For the Love of Lemons. Lees hier de recensie.
Smeuïge citroencake met olijfolie & venkelzaad
Voor 8-10 personen (voor 1 cake)
Veel van de smaakcombinaties die goed in een hartige context werken doen het ook goed in een zoete. Een in siroop gedrenkte citroencake met venkelzaad is eigenlijk een combinatie van de twee traditioneelste Engelse cakes – die met karwijzaad en citroensap. Het venkelzaad voegt een heerlijk zoetige anijssmaak aan deze schaamteloos smeuïge cake toe die perfect bij een kopje earl grey past.
Ik houd van de combinatie van olijfolie en boter in cakes, deels omdat ik het bij mijn
Italiaans-Engelse manier van koken vind passen en deels omdat ze beide unieke eigenschappen aan de smaak en textuur toevoegen. De olie geeft de cake een heel lichtgroen tintje en maakt hem extra licht en smeuïg, en creëert ook een rijke, grassige smaakdiepte die goed bij de citroen en het venkelzaad past. Zoals met alle citruscakes kun je ze simpel en eenvoudig houden of in een siroop drenken en als je wilt ook nog met citroenglazuur bedekken. Deze cake vind ik voor gewone dagen lekker als je hem simpel houdt of met siroop weekt, maar een eenvoudig, wit glazuur dat aan de zijkanten naar beneden druppelt maakt hem beeldschoon voor speciale gelegenheden.
120 g boter, plus extra voor het invetten
180 g suiker
flinke snuf zout
geraspte schil van 2 biologische citroenen
80 ml extra vierge olijfolie 3 eieren
100 g tarwebloem of bloem type 00
100 g amandelmeel
3 tl bakpoeder
60 ml melk
2 tl venkelzaad (probeer mooi groene zaadjes te vinden), licht gekneusd, plus extra
ter decoratie
V O O R D E S I R O O P :
100 g suiker
sap van 2 citroenen
Verwarm de oven voor tot 150 ºC (hetelucht) of 170 ºC (elektrisch). Vet een grote cakevorm in en bekleed met bakpapier.
Klop de boter, suiker, het zout, de citroenrasp en olijfolie in een kom luchtig. Klop de eieren er geleidelijk door en dan ook de bloem, het amandelmeel en bakpoeder, en klop tot een glad geheel. Klop tot slot de melk en het venkelzaad erdoor.
Giet het beslag in de voorbereide vorm. Bak de cake 40-50 minuten, of tot een spies die je in het midden steekt er schoon uit komt.
Verwarm voor de siroop de suiker en het citroensap in een pannetje tot de suiker is opgelost. Haal de cake uit de oven en sprenkel de siroop over de bovenkant terwijl de cake nog warm is.
Laat de cake afkoelen en serveer met wat extra venkelzaad erover of met een eenvoudig citroenglazuur en wat extra venkelzaad.
For the Love of Lemons | Letitia Clark
Becht / Harper Collins | €29,99
ISBN 9789023017479
Vertaling: Aniek Njiokiktjien en Renate Hagenouw