Dineren met een bordje vol bites
Het is een trend: girl dinner. Het gaat om snel verschillende ingrediënten met elkaar combineren tot een heerlijk gerecht. Voor jou. Dat kan, volgens schrijfster Georgia Freedman, een opgeleukt tussendoortje zijn, of een type voorgerechtje, of bijvoorbeeld de soort hapjes die in een wijnbar worden opgediend.
Voorbeelden
Elk recept is voor één persoon, vooral om je aan te moedigen ook voor jezelf iets leuks te maken voor op je bord. Gewoon omdat je het verdient.
En, ook niet onbelangrijk, een aantal van dit soort gerechtjes maken samen al snel een tafel vol heerlijks om te delen. Bijvoorbeeld voor een filmavond, een naschools tussendoortje, of een tuinfeest. Freedman geeft een tiental voorbeelden van welke gerechten je voor welke gelegenheid kunt combineren.
In ‘Verse & snelle bites’ vind je recepten die je max 20 minuten kosten. En soms maar enkele minuten, als je tenminste de ingrediënten in huis hebt. Tien lekkere combi’s om toast mee te beleggen geven meteen al veel mogelijkheden. Of neem eens een Turks ontbijt als diner. En heb je wel eens een pizza gemaakt op een rotibodem?
Smaakmakers
Een goed gevulde voorraadkast (zie alle tips achter in het boek) is een must voor ‘Snacks uit de voorraadkast’. Dan kun je denken aan kant-en-klare borrelhapjes om je maaltijd mee aan te vullen, zoals Japanse rijstcrackers, katjang pedis of Parmezaan crackers. Maar ook aan witte bonen & salami op toast of een lekkere bak kruidige popcorn op drie manieren en ja, die drie smaakmakers zullen je verrassen. En heb je ooit wel eens gedacht aan Rösti met okonomiyaki? Dat is een Japanse koolpannenkoek, alleen nu niet met kool maar met mini-Rösti en een paar smaakmakers.
De ‘Klassieke hapjes & variaties’ zijn gemaakt met een echte girl dinner-twist. Bijvoorbeeld allerlei halve halfzachte eieren met heerlijke toppings of een plankje ‘Appel & cheddar met crackers & jam, of ‘Loaded instant-noedels met tomaat & kruiden’. Je hebt er meteen een beeld bij en dan komt de twist. Voor sommige recepten is een goede toko in de buurt wel handig. Bijvoorbeeld voor dosa, een Indiase pannenkoek die je ingevroren koopt. Maar je kunt er ook een bloemtortilla voor gebruiken om een ‘Geïmproviseerde jianbing’ van te maken.
Online
In ’Mealprep Girl Dinners’ leer je hoe je makkelijke hapjes deels kunt voorbereiden als je wat meer tijd hebt. Dan heb je op die momenten dat je iets makkelijks wilt een voorraadje. Die voorbereiding betekent soms ook dat je ingrediënten online bestelt. Voor ‘Shiro mitten dipsaus met injerachips & paprika heb je bijvoorbeeld drie dingen nodig die je online ‘moet’ kopen.
Met een voorbereiding van 15 minuten en een samenstelling van ook maar 15 minuten heb je een ‘Simpele fattoush met winterfruit’ op je bordje.
‘Chique gerechtjes’ zijn precies dat. ‘Gerechtjes’, zo zegt Freedman, ‘voor avonden waarop je jezelf wilt verwennen met iets decadents of als je op een eenvoudige maar heerlijke manier een verjaardag of een ander feestje wilt vieren.’ Bijvoorbeeld met Avocado met krab, of een kleurrijke Pokébowl met tonijn & pruim.
Niet alledaags
Zoals eerder gezegd, achter in het boek vind je nog ‘De voorraadkast van een snacker’. Hier gaat het vooral over het gebruik van goede ingrediënten. Want hiermee valt of staat een girl dinner. Kies goede kaas, goed brood, goede olijfolie. Freedman legt uit waar je aan kunt denken of naar kunt kijken. Ze vertelt je over vlees en vis uit blik, gedroogd fruit, gemengde noten en nog veel meer. Ook de keukenbenodigdheden worden besproken. En dan nog, niet onbelangrijk: de Wereldse voorraadkast, waar al die ingrediënten uitgelegd worden die je wellicht nog niet kent, zodat je snapt wat het is, waar je op het etiket naar moet kijken en hoe je het toepast. Weet je dat ook weer!
Girl Dinner van Georgia Freedman is een niet alledaags kookboek voor die momenten dat je jezelf een lekker bordje vol bites wilt voorschotelen. Niet alles is eenvoudig, maar wel steeds verrassend. En dát voor jezelf doen maakt dat je je eigen slingers kunt ophangen. You go, girl!
Girl Dinner | Georgia Freedman
Becht / Harper Collins | €22,99
ISBN 9789023017516
Vertaler: Roselle de Jong
Fotografie: Leela Cyd

