Het kookboek Fastvoer van Tobias Camman

naar bol.

Intro
Terwijl ik het kookboek Fastvoer aan het lezen ben verschijnt er een mail van de Bestseller 60 – week 45 met als onderwerp “De hoogste binnenkomer is deze foodsnob”. De foodsnob is niemand minder dan Tobias Camman die met Fastvoer zijn vierde kookboek uitbrengt. Het begon met het kookboek Voer, daarna kwam Groenvoer, gevolgd door Visvoer en nu is er dus Fastvoer.
De veelzijdige en creatieve Camman kookt, zoals we van hem gewend zijn, opnieuw de sterren van de hemel. Maar deze keer zijn het gerechten die allemaal binnen zo’n 30 minuten op tafel staan.

Basiskennis
Bij het doornemen van de recepten lijkt het er inderdaad op dat het vrij snel te maken gerechten zijn maar dan wel uitgaande van het feit dat de kok wat ervaring heeft in de keuken. Je hoeft geen professionele chef te zijn, maar een basiskennis en wat gevoel voor koken zijn zeker vereist. De alleskunner Camman kookt op een niveau dat zich kan meten met toprestaurants. Dat is inmiddels algemeen bekend en duidelijk te zien op al zijn sociale mediakanalen.

Geen concessies
De bereidingstijd van de recepten is korter dan we van hem gewend zijn, omdat hij af en toe gebruikmaakt van kant-en-klare ingrediënten en omdat de recepten met die kortere bereidingstijd in gedachten geschreven zijn. Zo worden in de tarte tatin van aardappel bijvoorbeeld voorgekookte krieltjes gebruikt. Een goed gevulde voorraadkast en het nodige keukengerei zijn wel vereist, maar dat zal de gemiddelde hobby-kok niet afschrikken.
Bij sommige gerechten geeft Camman bovendien een handige pro tip en altijd een suggestie voor een passende wijn. Hij is een echte perfectionist als het gaat om zowel de kwaliteit als de hoeveelheid van de ingrediënten en hij doet geen enkele concessie. Geen “beetje peterselie”, maar precies 3 gram — probeer dat maar eens af te wegen!

Humor
Camman is geen vleeseter. Dat kunnen we aan al zijn recepten ook wel zien. Toch heeft hij, om van al het gezeur af te zijn, speciaal voor Fastvoer vier kipgerechten bedacht.
Aan het einde van het boek vinden we een aantal voorbeeldmenu’s, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je maar één gerecht op tafel zet. Je maakt er meerdere om samen te delen – al spreekt het voor zich dat je dan wat langer dan een half uur bezig bent.
Elk recept wordt voorafgegaan door een korte inleiding met extra informatie, en zoals altijd is het hele boek doorspekt met Camman’s kenmerkende droge humor.

Inspiratie
Er is altijd wel een moment om iets bijzonders op tafel te zetten: een verfijnd hapje, een verrassende combinatie, iets om van te genieten. Je hebt echt geen excuus nodig om gyoza met kingfish belly, kaastortellini in pompoensaus, artisjokharten met coquilles of tomatendashi met kokkeltjes te serveren. Maar met de feestdagen in aantocht is Fastvoer natuurlijk dé perfecte inspiratiebron. Bovendien heb je nu nog alle tijd om die heerlijke gerechten alvast eens uit te proberen. Maak de serie van vier compleet en haal Fastvoer vandaag nog in huis.

Fastvoer | Tobias Camman
Blossom Books | €34,99
ISBN 9789463496339