In het vierde kookboek van Letitia Clark, For the Love of Lemons, krijgen we heel veel informatie over citroenen. Dat is waar het boek mee begint. Ze vertelt uitgebreid hoe ze zelf al op jonge leeftijd verliefd werd op alles wat met citroenen te maken heeft. Die liefde is gebleven. Net als haar liefde voor het Italiaanse eiland Sardinië waar ze woont met haar man en zoon. Ze geeft er workshops, proeverijen, rondleidingen en nog veel meer.
Soorten
Zoals al gezegd, begint For the Love of Lemons met uitgebreide informatie over deze geliefde vrucht. Zo leren we o.a. dat er verschillende soorten citroenen zijn. De ene citroen is de andere niet. Zo is er de Amalfi citroen. De meest aromatische en zoetste citroen die er is. Zelfs de schil is eetbaar. Er zijn ook Sorrento citroenen die iets zuurder zijn. Voor de recepten in het boek maakt het niet zoveel uit welke soort je gebruikt maar als je in de gelegenheid bent om verschillende citroenen te proberen moet je dat zeker eens doen.
Geraffineerd
De recepten in het boek zijn in zes hoofdstukken onderverdeeld. We starten met Hartige citroenen en het eerste recept is al gelijk raak. In citroen gemarineerde olijven met feta en knoflook. Je ziet aan alle recepten dat Letitia Clark een voorkeur heeft voor eenvoudige maar geraffineerde gerechten. De gebruikte ingrediënten moeten van goede kwaliteit zijn. Dan kun je je ook veroorloven om een gerecht simpel te houden. Letitia Clark is dol op de Italiaanse keuken maar ook op de Griekse en dat zien we hier en daar terug. Zoals in de gebakken kaas met citroen. We krijgen een opsomming waarin ze uitlegt welke kaassoorten geschikt zijn om te bakken. Wentel de plak kaas door de bloem, bak in olijfolie en serveer met kwarten citroen die je erover uitknijpt. Lekker!
Kneepje
Het tweede hoofdstuk is Zwelgend in bladeren. Dat zijn maar drie recepten want citroenblad is niet iets dat bij de groenteboer in het schap ligt. Wil je deze recepten proberen vraag dan eens om je heen of mensen een citroenboompje hebben. Je zult er versteld van staan hoeveel mensen daar ‘ja’ op zullen antwoorden. Overigens is een citroenboompje vrij makkelijk te kweken of kant en klaar te koop.
Het daaropvolgende hoofdstuk Zoete citroenen spreekt voor zich. Het vierde hoofdstuk is Een kneepje citroen met recepten voor een heerlijke rozemarijn-citroen-ansjovisboter of een citroenige aardappel-venkelpuree en nog veel meer.
Een lust
In Sappige citroenen maken we citroenlimonade met lavendel en honing. Maar we drinken ook een espresso met citroen. In het laatste hoofdstuk Potten vol citroenen worden ingelegde citroenen gemaakt. Maar ook een chutney van courgette, gember en citroen.
Tussen de hoofdstukken door krijgen we nog meer informatie, tips en trucks. De prachtige foto’s van de gerechten, de mensen en het eiland Sardinië maken For the Love of Lemons tot een lust voor het oog en de maag.
For the Love of Lemons | Letitia Clark
Becht / Harper Collins | €29,99
ISBN 9789023017479
Vertaling: Aniek Njiokiktjien en Renate Hagenouw