Stel, je ontbijt al sinds een paar jaar met een kommetje havermout, gemaakt van, inderdaad, havermout en melk. Dan zou het kunnen zijn dat je zo langzamerhand toe bent aan wat variatie. Wellicht wil je geen havermout meer maar een ander graan. Of zou je wel eens iets van fruit of noten willen toevoegen. Je nieuwe favoriete kookboek is in al deze gevallen Pap porridge van Fern Green.

We kennen haar al van prachtige, opvallend vormgegeven boeken zoals Groene sapjes, Eiwitrijk, Groene ontbijtjes en Gezonde thee. Ook Pap porridge heeft deze kenmerkende opmaak waarbij telkens op de linkerpagina een foto en een opsomming van de ingrediënten te zien is en op de rechterbladzijde een beschrijving van de bereiding en een foto van het resultaat. Het beeld is helder en strak door de witte achtergrond, en de witte en transparante kommetjes. De enige kleur komt van de ingrediënten.

In de inleiding gaat Fern Green in op de gunstige effecten van het eten van pap op je gezondheid. Je kommetje pap helpt je onder meer bij het op peil houden van je bloeddruk en je energieniveau. Ook bevat pap veel vitamine E, een antioxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen.

De 70 recepten voor pap, in het boek ook aangeduid met de Engelse benaming porridge, zijn verdeeld over drie hoofdstukken: Warme porridge, Smoothie-porridge en Koude porridge. Warme porridge spreekt voor zich: warme pap die gemaakt wordt door een graan te koken in een vloeistof en daarna smaakmakers toe te voegen. De smoothie-porridges worden gemaakt door het graan met de vloeistof en wat smaakmakers te pureren in een blender. De koude porridges worden ook wel overnight oats genoemd. De pap wordt dan niet gekookt maar een nacht in de koelkast gezet zodat het graan kan weken in de vloeistof en helemaal zacht wordt. Na bereiding worden alle soorten porridge voorzien van een passende topping bestaande uit fruit en/of noten, zaden en pitten.

Opvallend is dat nergens in het boek koemelk wordt gebruikt om de pap te bereiden. In plaats daarvan worden plantaardige melksoorten gebruikt zoals amandelmelk, kokosmelk en sojamelk maar ook water. Geraffineerde suiker is eveneens een duidelijke afwezige. Om de pap te zoeten gebruikt Fern Green fruit, ahornsiroop, honing of kokosbloesemsuiker. En als je dacht dat je enkel ontbijtpap kunt maken van havermout dan heb je het mis. Fern Green gebruikt in haar recepten behalve havermout ook onder andere gierst, boekweit, rijst en quinoa. Nooit gedacht trouwens dat je van rogge ook pap kunt maken.

De combinaties van fruit, noten, zaden, pitten en andere smaakmakers die Fern Green maakt zijn voor een groot deel verrassend en verrukkelijk. Wat dacht je van havermout met vanille, tahin en banaan en een topping met amandelen. Of een koude porridge met onder meer havermout, boekweit, cashewpasta, aardbeien en als topping pompoenpitten? Of de klassieke combinatie van pindakaas en banaan in een smoothie-porridge?

Sommige pappen zijn wat bewerkelijk en meer iets voor het weekend omdat je bijvoorbeeld gekookte rijst nodig hebt of omdat er fruit moet worden geschild en gesneden. De koude porridges zijn doordeweeks weer reuze handig. Die maak je de avond van te voren klaar zodat je ’s ochtends enkel nog maar hoef te genieten van je gezonde ontbijtje!

Ook om inspiratie op te doen voor nieuwe smaakcombinaties is Pap porridge heel geschikt. Voorlopig ben ik nog niet uitgekeken op dit fraaie boek!

Pap porridge. De lekkerste ontbijtjes met de gezondste ingrediënten – Fern Green – Gottmer Uitgevers Groep b.v. – ISBN 978 90 230 1537 6 – € 12,95

Bekijk op bol.com