Noord Europa wordt steeds populairder: naast successen als crime fiction in de literatuur en op televisie, de wereldberoemde modemerken H&M, COS en Acne zijn daar ook de ‘Nordic’ chefs. Magnus Nilsson, de man achter restaurant Fäviken Magasinet, nummer 25 op de lijst van 50 beste restaurants van de wereld, is zo één. Nilsson deed 2 jaar onderzoek naar de regionale keukens van Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Hij maakte zo’n 8000 foto’s en nog veel meer aantekeningen wat hem zo’n 11.000 recepten en wetenswaardigheden opleverde. Met hulp van zijn tante en een professor van de Örebro Universiteit van Zweden vatte hij zoveel mogelijk samen in één boek: The Nordic Cookbook. Het bijzondere werk bevat oa de geschiedenis van de Vikings tot heden. Je leest over de koninklijke jacht, de invloed van de Roma, de komst van de aardappel, de suiker en de moderne ijskast op deze Nordic kitchen.

The Nordic Cookbook is een 768 pagina’s tellend werkje, verschijnt 15 oktober 2015 en is nu al te bestellen bij onze favoriete uitgeverij Phaidon