Danny Capon is vakleerkracht patisserie en technische vakken aan een gastronomische school en derhalve niet de eerste de beste “koekenbakker”. Al eerder schreef hij de boeken Het koekje, Bakbasics en Koekjes bij de koffie. Zijn nieuwste boek is “Niet zomaar …. KOEKJES! 101 zalige zoete & hartige recepten”. Direct bij het voor het eerst doorbladeren van het boek is het al duidelijk. Dit zijn koekjes en niet zomaar koekjes! En Danny Capon weet alles van koekjes. In dit boek draagt hij al die kennis aan ons over en na het doorlezen van dit boek weet de lezer ook alles van koekjes.

Het boek begint met het hoofdstuk grondstoffen. Eerst maar eens goed doorlezen want daar valt heel wat uit te leren. In dit hoofdstuk komen we de eerste Belgische woorden tegen die sommige lezers wellicht even moeten opzoeken op internet. Bij de bespreking van suikers wordt gesproken over ‘cassonade’. Wij kennen dat onder de naam rietsuiker of kandijsuiker. Danny Capon noemt dat soms ook ‘bruine suiker’ en dat noemen wij dan weer ‘bruine basterdsuiker’. Hij legt duidelijk uit dat het eindresultaat van koekjes behoorlijk afhankelijk is van de keuze van het soort grondstoffen dus het is zaak hier goed op te letten.
Vervolgens krijgen we de hoofdstukken Basisbereidingen, Vaktermen en Basisrecepten. Er wordt in deze hoofdstukken een uitgebreide beschrijving van de verschillende deegsoorten gegeven zoals bijvoorbeeld zetdeeg, wrijfdeeg en roerdeeg. Alle hoofdstukken zijn voorzien van duidelijke stap- voor stapfoto’s. We leren het verschil tussen snijkoekjes, spuitkoekjes en steekkoekjes en als we dat gehad hebben komen we bij de recepten.

Als eerste worden steek- en snijkoekjes zoals kaneelwafeltjes, boterpuntjes, rozijnenplaatjes en nougatmaantjes beschreven. Watertandend gaan we door naar het hoofdstuk Spuitkoekjes met onder andere studentenkusjes, Parijse stengels, boterbloemen en koffiedriesterren. Vervolgens krijgen we het hoofdstuk Luxedesserts met fruitringen, chocolademadeleintjes, rum-vruchtengenoegen of krikkrakjes. De naam Luxedesserts slaat overigens op het feit dat de koekjes in dit hoofdstuk gebakken worden met duurdere grondstoffen en arbeidsintensief zijn. Tegen deze tijd wil je de keuken in om te gaan bakken maar we lezen nog even het laatste hoofdstuk Kruidenkoekjes met de kaascrackers, emmentalerblaadjes, ansjovishapjes of bechamelvierkantjes.
Er lijkt geen eind te komen aan alle overheerlijke koekjes maar we hebben het dan ook over 101 recepten.

De prachtige foto’s in het boek zijn van Stefanie Geerts en zijn een speciale vermelding waard. De recepten zijn duidelijk en vaak met een extra stukje informatie erbij. Er is eigenlijk maar één klein minpuntje aan dit boek en dat is dat er bij de recepten niet staat aangegeven hoeveel koekjes je ongeveer mag verwachten. Ook temperatuur en baktijden zijn niet gegeven maar worden in het algemeen beschreven in de eerste hoofdstukken. Dat is dus een kwestie van uitproberen en direct met potlood erbij schrijven. Want één ding is zeker: wie dit boek heeft zal het niet kunnen weerstaan om al die overheerlijke koekjes zelf te gaan bakken. Een schitterend boek.

Uitgeverij Lannoo – €24,99 – ISBN 9789401436908

Bekijk op bol.com