De fans van het Britse televisieprogramma MasterChef zullen haar misschien nog herkennen. In 2014 won Ping Coombes de titel en mede als gevolg daarvan is er nu Maleisië; haar eerste kookboek.
Ping Coombes is geboren en getogen in Maleisië, in de stad Ipoh. Rond haar twintigste verhuisde ze naar Engeland om daar te gaan studeren. Ze trouwde met Andrew en samen hebben ze een prachtige dochter.

In Maleisië wonen, naast uiteraard Maleisiërs, ook veel Chinezen en Indiërs. Het is dus duidelijk dat de keuken van dit land door al deze culturen is beïnvloed. Je hebt de Peranakan- of Nyonya keuken. Peranakans zijn afstammelingen van de vroege Chinese immigranten. Deze keuken is pittig, sterk en aromatisch en men gebruikt vaak pepers, citroengras, kaffir-limoen, gedroogde garnalen, garnalenpasta en tamarinde. Dan zijn er nog de gerechten van de Maleisische Mamak, een Indiase moslimgemeenschap, de Noyonya (Maleisische) gerechten en uiteraard de gerechten die een combinatie zijn van al deze keukens. Het boek begint met uitgebreide en interessante informatie over deze smeltkroes van smaken.

Na de inleiding krijgen we een kijkje in de voorraadkast van Ping Coombes. Wat is wat en welke ingrediënten zijn onmisbaar en Ping schroomt niet om daarbij haar favoriete merken te noemen. Na nog wat tips voor de koks beginnen de recepten met het hoofdstuk Pasta’s, sambals en bijgerechten gevolgd door Kleine gerechten en snacks, Salades en bouillons, Rijst en mie, Vlees en gevogelte, Vis en zeevruchten, Groente en eieren, “Engels” eten, Zoete zaken en Dranken.
Het hoofdstuk Engels eten bestaat uit gerechten die je Europees zou kunnen noemen maar dan met een Maleisische twist. De moeder van Ping was een ster in zulke gerechten.

Maar tegen de tijd dat je bij dat hoofdstuk bent aangekomen ben je allang totaal in de ban van de Maleisische keuken. Ping Coombes heeft met zorg en smaak de recepten voor dit boek uitgezocht want alles is even maakbaar en het ziet er allemaal heerlijk uit op de paginagrote foto’s.
De rodepeper-gemberdip kan niet anders dan favoriet zijn bij zowel vlees als vis. We zien o.a. Gebakken Mamak-Mie (met een kleverige zoete/scherpe saus), Gebakken zeebaars met ketjap manis, Geroerbakte spitskool met garnalen-chiliolie, Baby-Choisam (of broccoli of little gem) in oestersaus met knoflookolie, bekende gerechten als Gado-Gado met een werkelijk verrukkelijke pindasaus die ook bij de BBQ een traktatie is. Gehaktballen met citroengras en gember of Geroerbakte gemengde paddenstoelen met gember en Shaoxingwijn. Bij de Zoete zaken een Panna Cotta met pandan, kokos, mango en ananas of Pandanpannenkoeken met kokosvulling.

Soms kom je ingrediënten tegen die je wellicht even moet opzoeken. Zo eet men in Maleisië vaak Mantou. Dat zijn gestoomde witte broodjes. Wij kennen ze, maar dan met vleesvulling, als Bapao. Ze zijn bij een goede Aziatische winkel altijd wel te koop. Je vindt ze in de vriezer waar ze een tijdje bewaard kunnen worden. Maar veel onbekende ingrediënten zijn er niet; Ping Coombes kookt met goed verkrijgbare ingrediënten. Het is een zeer smakelijk boek en de liefhebbers van de Aziatische keuken zullen smullen van en uit dit boek.
Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com

Meer informatie over Ping Coombes op haar website.

Maleisië – Ping Coombes – Veltman Uitgevers B.V. – ISBN 9789048314652 – €25,00

Bekijk op bol.com