In deel 3 en tevens het laatste van de health food trend reeks bespreken we een boek dat sinds eind mei op de markt is en binnen twee weken was uitverkocht. Dat is best bijzonder omdat het een boek over het hoe, wat en waarom van gezond eten betreft; vanuit een wetenschappelijk uitgangspunt. Dat klinkt misschien saai, maar dat is het zeker niet. ‘Eet als een expert’ is geschreven door vier frisse jonge meiden die kennis van zaken koppelen aan goed leesbare artikelen én heel veel gezonde recepten.

Het ‘Eet als een expert’ boek is ontstaan uit het online platform Iamafoodie.nl waar voedingswetenschappers en diëtisten een onderbouwd tegengeluid laten horen voor veel onjuiste informatie die op het internet over voeding te vinden is.[1] Oprichter en auteur van het platform is Marijke Berkenpas, in het dagelijks leven klinisch diëtist en voedingswetenschapper in het VUmc. De andere auteurs zijn Gaby Herweijer, Liesbeth Smit en Jolien Klamer. Jolien heeft de recepten voor haar rekening genomen en is ook heel actief op Instagram.

Eet als een expert
Net als ‘Het boek van Jet’ is dit geen kookboek, maar je zou het wel zo kunnen gebruiken vanwege de 150 recepten, inspiratie-pagina’s en weekschema’s. Maar daarmee zou je ‘Eet als een expert’ tekort doen. De meerwaarde zit juist in de uitleg en achtergrond, dat maakt dit boek anders. Veel voorkomende voedingsvragen of hypes op internet worden beantwoord: is Himalayazout gezonder?, waarom is fruit eten gezonder dan (fruit)sap drinken?, natuurlijke suikers versus kristalsuiker etc. Ben je nieuwsgierig naar dit soort onderwerpen dan zullen de blokjes “De wetenschap over …” “Foodies en Wetenschap” en “Feiten & Fabels” je zeker interesseren.

Gelukkig stopt het niet bij uitleg en achtergrondinformatie. Vervolgens geven de auteurs je handvatten om het beste te kiezen in de supermarkt. Wist je bijvoorbeeld dat donker brood gekleurd kan zijn en dus niets zegt of het gezonder (volkoren) is? En dat sommige plantaardige dranken weinig eiwit en veel suiker bevatten was ook een eyeopener.

Het boek start met uitleg over het I’m a Foodie-eetpatroon en is opgebouwd rond de dag: Ontbijt, Lunch, Tussendoortjes, Drinken en Avondmaaltijd. Daarna volgt nog de handige I’m a Foodie-weekplanner. De vragen worden tussen de recepten door beantwoord. En de infographics zijn heel verhelderend, een plaatje zegt echt meer dan honderd woorden. De recepten zijn (uiteraard) verantwoord en modern. Denk aan overnight oats, bananenmuffins, brownies met zwarte bonen, salades, soepen, wraps, curry’s en dergelijke. Alleen de toetjes komen er erg bekaaid af. Slechts één pagina met drie varianten bananenijs. Die passen blijkbaar niet in het I’m a Foodie-eetpatroon.

Conclusie
Een boek voor mensen die geïnteresseerd zijn in de het hoe en waarom van gezonde voeding en vervolgens actief aan de slag willen met de recepten en inspiratie via Mixes & Matches. De schrijfstijl is vlot en populair met als bonus de mooie infographics van Liesbeth. Frisse foto’s van de gerechten maken het geheel af. Ook deze recepten zijn makkelijk te maken zonder al te veel kookervaring.

Uitgeverij Kosmos – ISBN 9789021561523 – €19,99

[1] Om misverstanden te voorkomen: ik schrijf af en toe voor het platform iamafoodie, maar ben op geen enkele manier betrokken geweest bij het boek ‘Eet als een expert’.

Eerder verscheen in deze reeks een review van het laatste boek van Rens Kroes en een recensie van Jet van Nieuwkerk’s ‘Het boek van Jet’.

Fotocredits Liesbeth Smit