Er komen zoveel nieuwe kookboeken uit iedere maand dat je bijna zou vergeten dat je goede, gouwe ouwetjes in de kast hebt staan. Vandaar dat we in Kookboekennieuws zo nu en dan ook aandacht besteden aan deze ‘herinnert u zich deze nog?’ kookboeken.

Het moet ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw geweest zijn dat propaganda vanuit de brancheorganisatie voor groente en fruit leidde tot twee boekjes met de volgende titels: ‘Wat je ver haalt is lekker’ en ‘Doe maar gewoon … lekker’.

Ze worden hier in huis nog regelmatig gebruikt om ideeën op te doen. Met name voor een drukke doordeweekse dag zoek je iets zonder al te veel poespas. Natuurlijk kun je tegenwoordig ook de app van AH openen, maar even snel opzoeken op de groente die je in huis hebt is zo gebeurd. En met een biologisch groentepakket zitten er toch nog weleens onderdelen in waarvan zelfs ik denk ‘huh?’.

De opzet is simpel. Op alfabetische volgorde passeren de meest gangbare, respectievelijk de meest exotische groenten en fruit de revue. Het eerste hoofdstuk van ‘Doe maar gewoon lekker’ is gewijd aan het bewaren in het algemeen. Later wordt dat nog eens specifiek per soort aangegeven. Dan volgt een hoofdstuk met opsomming van bereidingswijzen; koken, stoven, smoren, frituren etc.
Van A tot Z bespreekt het boek de variëteiten, waar je op moet letten bij aankoop en hoe je de besproken groente en fruit bewaart. Vervolgens staan er een à twee recepten en extra suggesties bij. Naast oer-Hollandse koolraap, schorseneren en bruine bonensoep vind je recepten voor aubergine, maïs en taugé.

Het grappige is dat het ‘gewone’ groenten en fruit boekje eigenlijk een vervolg is op ‘Wat je vèr haalt is lekker’. Doel was om de Nederlandse consument vertrouwd te maken met exotische groenten en fruitsoorten. En hoewel kiwi en kouseband tegenwoordig nog nauwelijks uitheems zijn, staan er wel degelijk producten in die niet in de gemiddelde supermarkt of bij de groenteboer liggen. Spaghettipompoen bijvoorbeeld, een pompoen die –als hij eenmaal gekookt is- van binnen een soort spaghettidraden vormt. Of wat dacht je van een pepino (meloenpeer uit Chili). Blijkbaar waren paprika’s zowel exotisch als gewoon want je vindt ze in beide boekjes, maar wel met andere recepten.

De recepten zijn eenvoudig en doen soms wat ouderwets aan. Logisch voor twee boekjes van meer dan 25 jaar oud. Toch komen ze regelmatig uit de kast om even snel in te kijken en inspiratie op te doen. We eten nog steeds te weinig groenten en fruit in Nederland dus kom je de titels tegen in de tweedehands winkel, neem ze mee.

Groenten & Fruit Buro, Wat je vėr haalt is lekker ISBN 90 9401602-8

Groenten & Fruit Buro, Doe maar gewoon … lekker ISBN 90-801529-1-9