In de jaren vijftig, zestig en zeventig verschenen er kleine kookboekjes uitgegeven door Uitgeversmaatschappij C.A.J. van Dishoeck te Bussum. Ieder boekje had een ander onderwerp en er waren veel verschillende auteurs. Ze gingen over van alles en nog wat. Van Het koelkastboekje (de koelkast was een luxe bezit in die jaren) tot de Italiaanse keuken, Eenvoudige dinertjes, Sandwiches, Visrecepten en noem maar op. In totaal zijn er iets meer dan 100 titels verschenen. Ook over andere onderwerpen zoals auto’s.
Deze pagina van Catawiki geeft een overzicht van de titels van deze boekjes.

Nog altijd duiken de boekjes regelmatig op. Online zijn ze te vinden maar ook op boekenmarkten en in kringloopwinkels zie je ze nog wel. Slechts weinig mensen hebben nog interesse in deze boekjes. Behalve de verzamelaar die het geheim van veel van deze boekjes ontdekt heeft.

Dat geheim heet Rein van Looy. De kunstenaar Reidert Johannes Cornelis van Looy werd in 1910 in Hilversum geboren en overleed in 1994 in Amstelveen. Hij was een bekende illustrator van kinderboeken. Pinkeltje is daar een heel bekend voorbeeld van. Volgens de lijst in Catawiki illustreerde hij bijna 900 boeken. Onder het pseudoniem Tanner illustreerde hij ook boekjes van Havank.
Maar de lijst is niet compleet want we zien in die bijna 900 boeken slechts 10 Van Dishoeck boekjes die hij geïllustreerd zou hebben en in werkelijkheid zijn dat er veel meer.

De illustraties van Rein van Looy zijn gedetailleerd en vooral vol humor. Soms met een klein tekstje erbij maar meestal spreken de illustraties voor zich. Ze toveren stuk voor stuk een glimlach op je gezicht.

rein van looy
Wie eenmaal een aantal van zijn tekeningen gezien heeft herkent zijn stijl daarna direct.
Niet alle kookboekjes van Van Dishoeck zijn geïllustreerd door Rein van Looy maar de meeste wel. Het gekke is dat er lijsten zijn met een overzicht van zijn werk en zijn boeken maar dat in al die lijsten de Van Dishoeckboekjes ontbreken. Nergens is een overzicht te vinden van de titels die hij juist in deze serie geïllustreerd heeft.
De verzamelaar moet dus zelf op zoek. Mijn favoriet wat tekeningen betreft is het boekje “Kaas en wijn”. Maar aangezien ik ze nog lang niet allemaal compleet heb kan dat nog veranderen.

Kortom, een (oud) kookboekje is soms meer dan een verzameling recepten.