Uitgeverij Kok komt met een kookboek over een onderwerp waar we niet vaak of veel over lezen: De smaak van de Amish. Voor het boek reist auteur en ‘kookdominee’ Han Wilmink af naar Dutch Pennsylvania. Hij loopt mee met de Amish op de boerderij, bezoekt de markt, een kerkdienst en een bruiloft. De Amish keuken is gebaseerd op de oude Midden-Europese boerenkeuken (Zwitserland, Duitsland, Noord Frankrijk) en op de keukens van de immigranten, vooral die van de traditionele Engelse. De Amish zijn gehecht aan traditie en koken en bakken van generatie op generatie op dezelfde manier. Zo van het land op je bord, wat nu bij ons een ‘nieuwe’ trend is. De Amish zijn niet anders gewend. En in de seizoenen dat er niets op het land groeit wordt er in de nazomer en herfst geweckt, gezouten en gerookt. Ook deze culinaire zaken zijn hier nu opnieuw uitgevonden. “Voor wie dieper wil kijken zal de verbazing overgaan in verwondering en mogelijk ook in bewondering”, schrijft Wilmink.

De smaak van de Amish, het geheim van eenvoudig leven, uitgeverij Kok, Han Wilmink, € 24,50