De ontstaansgeschiedenis leest als een “Ik vertrek” aflevering. Alex Elliot-Howery en James Grant dromen al jaren van een eigen eetcafé en terwijl James in de horeca werkt, blijft Alex thuis met de kinderen en stort zich op inmaken. Met die ervaring op zak besluiten ze uiteindelijk in 2012 Cornersmith te openen. Al gauw moet wegens groot succes een nieuw pand worden gezocht voor het inmaken, dus iets verderop verbouwen ze een voormalige slagerij tot picklery en kookschool.

 

Jammer is de eerste reactie. Jammer dat het zo ver weg is om zelf eens te gaan eten bij Cornersmith, een workshop te volgen, of hun zelfgemaakte producten in te slaan. Het eetcafé en de inmakerij bevinden zich namelijk in Marrickville, een buitenwijk van Sydney.

Gelukkig is er bij Good Cook nu de Nederlandse vertaling verschenen van hun eerste kookboek: “Cornersmith, Seizoensrecepten uit het eetcafé en de inmakerij”. Oké je moet dan wel zelf aan de slag maar op die manier kun je thuis eten zoals bij Cornersmith.

Principes
De duurzaamheidsfilosofie van Alex en James is sympathiek en simpel; lokale seizoensproducten, beperken van verspilling, volop groenten aangevuld met kleine hoeveelheden verantwoord vlees en zuivel. Het idee voor een ruilsysteem is briljant en weerspiegelt hun visie op gemeenschapszin. Klanten kunnen hun overtollige moestuinoogst omruilen voor koffie of een huisgemaakt inmaakproduct.

Het kookboek
Het boek is kloek met ruim 270 bladzijden en oogt fris met mooie paginagrote foto’s. De recepten volgen de seizoenen, waarbij inmaak producten en gewone gerechten door elkaar heen staan.
Bij de inmaakrecepten komen alle soorten conserveringstechnieken aan de orde; naast jam of op zuur inleggen ook fermenteren, chutneys en relishes. Het seizoen barst over niet al te lange tijd los dus dat is een aanbeveling om het boek nú aan te schaffen.
Natuurlijk staan de favoriete recepten van het eetcafé in het kookboek. Van heerlijke lichte salades tot hummusachtige bonendips en vis van de Aussie barbie. Verwacht relatief weinig gerechten met vlees, in lijn met de principes van Alex en James.
Daar waar de recepten typisch Australisch zijn qua producten geeft de vertaler aan waar dat ingrediënt eventueel te verkrijgen is (chayotes bijvoorbeeld groeien in de Australische moestuin tegen de klippen op, maar zal je hier in Nederland in de Aziatische supermarkt moeten halen).

Lees vooral ook de verhalen over Cornersmith tussendoor en bij de recepten, je leert het sympathieke stel zo een beetje kennen. Het hoofdstuk over de basis van inmaken kan natuurlijk niet een specifiek inmaakboek vervangen (en die schieten als paddenstoelen uit de grond momenteel) maar is wel voldoende grondig en duidelijk geschreven op basis van ervaring.

Wil je zelf dé signature pickles van Cornersmith maken? Kijk dan voor het recept op Kitchentablehappiness.

Een boek om nog jaren met plezier uit te koken.