Mogen wij ons even voorstellen: wij zijn vier (hobby)koks, Jeffrey, Mariska, Phylicia & Elly, die dol zijn op koken (logisch anders ben je geen hobbykok) maar vooral verslaafd zijn aan kookboeken. De voorliefde voor kookboeken bracht ons gezamenlijk op een idee. De kookboeken staan prachtig in de kast, maar de gedachten dat er zoveel lekkers in de kast staat en er niets mee te doen is zonde! Je zou het ook kunnen zien als een goed excuus om een avond gezellig met elkaar door te brengen. Laten we eens gek doen..Onze gezamenlijke naam is
“KokkerE?y” (lees kokkerellie) nu zijn wij niet alleen hobbykoksvrienden maar ook gedeeltelijk familie van elkaar. Wij zijn besmet met het kookvirus in onze familie en zelfs de kleintjes onder ons vinden het geweldig om bezig te zijn met eten.

De vier hobbykoks van KokkerElly.

Onze eerste uitdaging is het mooie en dikke kookboek van Jeroen Meus: Dagelijkse kost 2. Wij hebben een aantal gerechten uitgeprobeerd zoals het Broodje wortelmartino. Dit is echt een verrassend gerecht! Als je het proeft zou je niet zeggen dat er wortel in zit en de pittige nasmaak maakt het tot echt een aanrader en groot succes bij ons .

Ook hebben wij een simpel maar ook zeer lekker gerechtje nagemaakt: het warme uientaartje met geitenkaas en verse tijm.. Jammie. alleen die uitjes waren al om op te vreten! En we hebben de kookmiddag feestelijk afgesloten met een op-en-top Belgisch gebakje: de Mervilleux.

Conclusie:

De gerechten zijn makkelijk te maken al doet een (hobby)kok er misschien iets langer over qua bereidingstijd dan vermeld staat . Ook vonden wij het leuker om de cake zelf te bakken voor de mervilleux en de mayonaise zelf te maken voor bij de wortelmartino. De mooie foto’s van de gerechten is een goede richtlijn hoe je het op kunt dienen, maar het is zeker geen must. De wortelmartino staat op de foto met een stokbroodje, maar persoonlijk vonden wij dat de smaak van de martino daardoor een beetje afvlakte, met een getoast broodje smaakte het naar ons idee beter. We blijven eigenwijs!

Als iemand nog twijfelt over dit boek NIET DOEN en voeg hem toe op je verlanglijst!

Het boek is al een plaatje om te zien, mooie en geen standaard kwaliteit van het papier en drukwerk. Het water loopt je al uit de mond bij het zien van de prachtige gemaakte foto’s. Je krijgt waar voor je geld met het aantal (heerlijke) recepten. Er staat voor ieder wat wils iets in. De uitleg is helder en de bereiding van de gerechten is goed stap voor stap uitgelegd. Het boek is dus toegankelijk voor iedereen. Zelf als je geen hobbykok bent.

Recept Broodje wortelmartino

Nodig voor 4 personen

– 300 g wortelen
– 1 ui
– olijfolie
– cayennepeper
– 35 g tomatenpuree
– 1 eetlepel mayonaise
– worcestersaus
– tabasco
– 6 kleine zure augurkjes
– 4 lente-uitjes
– 2 ambachtelijke stokbroden (baguette à l’ancienne)
– bakje tuinkers
– peper van de molen
– zout

Bereidingswijze:

Schil de wortelen en rasp ze. Pel de ui en snipper hem fijn.

Verhit een scheut olijfolie in een pan en stoof de ui glazig. Doe er de geraspte wortelen en een klein scheutje water bij. Zet het deksel schuin op de pan en laat op een laag vuur garen. Al het water moet verdampt zijn. Kruid met peper en zout en een snuifje cayennepeper.
Haal de wortelen van het vuur. Mix in de hakmolen met de tomatenpuree. Doe de wortelspread in een kom en laat afkoelen in de koelkast. Meng de wortelspread met een eetlepel mayonaise en breng op smaak met enkele druppels worcestersaus en tabasco. Proef en kruid eventueel bij; het mag goed pikant zijn.
Snijd de augurkjes in plakjes. Snipper de lente-uitjes fijn. Snijd de stokbroden overlangs open en bestrijk ze met de wortelspread. Strooi er de augurkjes en de lente-uitjes over.
Werk af met flink wat tuinkers.

Dagelijkse kost 2 – Jeroen Meus – Uitgeverij Manteau – ISBN 9789022334232 – €24,99