We kennen kookboekenschrijver, kok en foodfotograaf Jean-François Mallet vooral van “Het allermakkelijkste kookboek ter wereld”. Maar Jean-François reist ook heel graag over de wereld om vast te leggen hoe er in andere landen gegeten wordt. Eén van die reizen voerde hem naar India en de foto’s en recepten werden vastgelegd in het boek Bollyfood. Jean-François Mallet heeft er ook dit keer weer voor gekozen om een GROOT boek te maken. Een heel groot boek. Het zal in menig boekenkast niet passen. Maar als je foto’s goed tot hun recht wil laten komen dan is een groot formaat boek wel een manier om dat te bereiken.

Naast meer dan 400 foto’s bevat het boek Bollyfood 100 recepten vanuit heel India en Indiase gemeenschappen uit Singapore, Mauritius, Londen en Parijs. Ook wordt informatie gegeven over ingrediënten en de verschillende keukens van India want in zo’n enorm groot land heeft iedere regio zo zijn eigen smaken, kruiden en manieren van koken. Tussen dat alles door treffen we ook nog kleurige tekeningen die het boek opfleuren. De recepten zijn voor iedere hobbykok goed te maken met overal verkrijgbare ingrediënten, al zul je soms naar een gespecialiseerde winkel moeten. Uiteraard treffen we veel kruidige curry’s aan en naast de vegetarische gerechten en de vlees- en visschotels staan er ook recepten voor brood & platte broodsoorten, nagerechten & zoetigheden en thee & koude drankjes in het boek.

We zien wat bekende recepten zoals Kip tandoori en Rundvleescurry maar ook gerechten als Zwaardviscurry met zoete puntpaprika, Auberginecurry, Tafelzuur citroen-gember, Kip badala, Vis tandoori, Naan met kaas en nog veel meer. Naast de foto’s van de heerlijke gerechten zijn er ook veel foto’s uit het land zelf. Van de mensen, de straten en de markten. Bollyfood is niet alleen een kookboek maar zeker ook een kijkboek en vanwege het formaat een koffietafelboek. Niemand zal het kunnen laten om het door te bladeren.

Behalve de titel Bollyfood staat er op de cover in kleine letters “De Indische keuken in 100 recepten”. De eerste reactie van veel mensen is de gedachte dat dit een fout van de Vlaamse uitgever is. Want Indisch? Nee, Indiaas moet het zijn. Maar het is geen fout. Het is Vlaams en onze zuiderburen noemen de Indiase keuken de Indische keuken. Een kleine sticker in de bovenhoek van de cover brengt duidelijkheid voor de Nederlandstalige lezer. Ook Vlaams is soms de aanduiding van de hoeveelheden in de recepten; 3 kl, 2 kl of een ½ kl. Dat kan gelezen worden als ‘kleine lepel’ of ‘koffielepel’. Een blik in een boek van de onvolprezen Jeroen Meus (die heeft een lijst Vlaams – Nederlands) leert ons dat het ‘koffielepel’ is en dan moet je ook nog weten dat een Belgische koffielepel voor ons de maat van een theelepel is.

Kleinigheden die niets afdoen aan het feit dat dit, in alle opzichten, een boek van formaat is. Een lust voor de ogen en voor de maag. In het inkijkexemplaar bij Bol.com is een mooi voorproefje, met recepten, te zien van dit boek. Er zal zeker regelmatig uit gekookt worden.

Uitgeverij Lannoo – €39,99 – ISBN 9789401438759

Koop bij bol.com